Povoljni, best-buy i premium roboti usisivači

Robotski usisivači su prilična nepoznatnica za one koji ih još nisu koristili. Potencijalni kupci najčešće nemaju tačnu sliku šta ovi usisivači zaista mogu, a često imaju i nerealno velika očekivanja. Pogledajmo zato na koje karakteristike usisivača treba obratiti pažnju prilikom kupovine, šta se dobija u kojoj cenovnoj klasi i koje su razlike između budget, best-buy i premium robota usisivača.

U budućnosti, kada roboti budu deo naše svakodnevice, i kada ne budemo mogli da zamislimo život bez njih, ostaće zapisano da su prvi roboti u domu bili roboti usisivači. Iako po složenosti tehnologije robot usisivač zaostaje za telefonom i nema ni približne procesorske mogućnosti, to je ipak najpametniji kućni uređaj, a zadatke za koje je predviđen obavlja veoma dobro. Suština funkcionisanja robota, još od kada su ih 90-ih godina u Japanu prvi put integrisali u fabrike automobila, jeste da obavljaju jedan tip zadataka veoma dobro, i to je upravo slučaj sa robotima usisivačima. Oni će možda nekada pogrešiti i zaglaviti se tamo gde su ranije mapirali da ne idu, ali te greške su retke i roboti usisivači zaista jesu dobro rešenje za održavanje podova u domu.

Prednosti i nedostaci budget modela

Povoljni robotski usisivači adekvatni su za većinu domaćinstava, dok su napredniji usisivači pogodni za praktično svaki stan ili kuću. Usisivači sa naprednim senzorima i memorijom (best-buy i premium) su dva do pet puta skuplji od običnih, i oni u svojoj memoriji nose mapu stana ili više stanova, tačno znaju gde su u svakom trenutku i koja je podloga ispod njih, pa tako recimo znaju da ne treba da brišu tepih već samo parket oko tepiha. Sa druge strane, "obični" usisivači imaju senzore za prepoznavanje prepreka i ivica, ali oni ne znaju tačno gde su u stanu, već čiste redom, pamte gde su već očistili, radeći tako dok ne očiste sve površine koje su im dostupne. 

Povoljniji usisivači, cene do oko 25.000RSD, pogodni su za stanove u kojima je prohodnost dobra, odnosno nema krupnih sitnica na podu koje bi im smetale, kao što su razbacane igračke, kablovi, obuća ili odeća. Pametniji usisivači bolje će zaobići male prepreke i neće usisati sitne predmete (ponekad vredne), ali za jednostavnije usisivače mali predmeti predstavlju problem. Obični usisivači takođe se češće zaglavljuju ispod kreveta i među stolicama, i potrebno im je više vremena da očiste stan, jer se kreću polunasumično, odnosno prelaze preko nekih mesta više puta. 

Ovo ne znači da ne preporučujemo bazične usisivače, naprotiv. Upravo najpovoljniji usisivači predstavljaju jednu od potencijalno najboljih investicija u domu, jer će vam uštedeti barem 100 sati godišnje. Čak i najpovoljnij modeli traju 3-5 godina, tako da za investiciju od 200 evra dobijate 400 sati slobodnog vremena. Samo ako je stan mali, pun nameštaja i raznih sitnica po podu, robot usisivač neće biti efikasan koliko i ručni usisivač, koji možete zavući u svaki procep i ispod svake fotelje. Za iole veći stan, od barem 50m2, koji je pritom prohodan, svaki robot usisivač je dobar izbor. Interesantno je da najveći nedostak običnih robot usisivača, to što ne pamte raspored prostorija i krupnijih komada nameštaja u prostorijama, donekle i njihova najveća prednost, jer ih promene u rasporedu neće zbuniti. 

Kada je brisanje poda u pitanju, nema velike razlike između povoljnih i naprednih robot usisivača, ako izuzmemo iRobot modele, kod kojih su perači odvojeni od usisivača, odnosno perač kreće na posao kad usisivač završi. Robotski usisivači koji imaju mogućnost brisanja uglavnom ne brišu i usisavaju u isto vreme, već se brisanje obavlja posebno. Prilikom brisanja parketa i pločica usisivači mogu da obrišu sve sem tvrdokornih fleka, pri čemu ne mogu da dođu do ćoškova kao što je moguće kada brišete ručno. Najveći problem sa povoljnim usisivačima je to što ne znaju da ne treba da brišu tepih, tako da se ne preporučuju ako u većini prostorija imate deo pod parketom/pločicama i deo pod tepihom, već su najbolji kada dominira jedno ili drugo.   

Povoljni usisivači usisaće stan za nešto manje od jedan sat, a ako se isprazni baterija tokom rada vratiće se na bazu da se dopune i nastaviti gde su stali. Sve modele moguće je pustiti u rad daljinski, putem aplikacije, kada niste kući, međutim tada nećete biti u prilici da im pomognete ako se zaglave. U tom slučaju dobićete obaveštenje da je došlo do problema i preko aplikacije ćete ugasiti uređaj. Ako ne želite da usisvač ide u neku prostoriju, kao što je kupatilo, jednostavno ćete zatvoriti vrata. Kada se vratite kući i vidite koliko je prljavštine u spremištu usisivača uvidećete da je kupovina i povoljnih modela uvek dobra opcija, a što je veća površina stana kroz koju usisivač može da prođe a da se ne zaglavi ili uplete u kablove, to imate više razloga da što pre kupite usisivač, i možete biti sigurno da ćete biti zadovoljni i nekim od povoljnijih modela. 

Best-buy modeli

U best-buy modele ubrajaju se robotski usisivači koji pamte mapu stana, znaju u svakom trenutku gde u stanu se nalaze i mogu da operišu na različit način u različitim delovima stana, na primer da ne ulaze u dečiju sobu. Do 2021/2022 godine cena takvih modela bila je 50.000rsd i više, odnosno bili su dva puta skuplji od običnih robotskih usisivača. Danas je situacija drugačija, tako da se usisivači iz ove klase mogu kupiti već za 35.000rsd, zbog čega ih i svrstavamo u best-buy modele, jer pružaju najviše za uloženi novac. 

Razlika između best-buy modela i premium modela leži u tome što premium modeli poseduju spremište za odlagaje smeća, koje ćete izprazniti kada vam je zgodno, dok ostale usisivače morate ručno prazniti posle 2-3 usisavanja. Pražnjenje usisivača bez spremišta mora se obavljati pažljivo i teže je od pražnjenja ručnog usisivača, jer su svi delovi manji i osteljiviji, a sadržaj spremišta može vam lako ispasti ako ga pogrešno okrenete. Iz tog razloga daleko je komfornije koristiti usisivače koji poseduju svoje spremište. Ova spremišta su potpuno zaptivena i veoma se lako prazne, a posebno je korisno imati takav tip usisivača ako živite u velikom stanu. Između best-buy usisivača i premium usisivača postoje još neke razlike, koje ćemo objasniti kada budemo govorili o premium modelima, ali postojanje spremišta je glavna razlika. 

 blog razlike usisivaci

Bez obzira da li poseduju spremište ili ne, svi usisivači roboti poseduju bazu na kojoj se pune i veoma je važno da usisivač ima lak pristup bazi, odnosno da na 1m levo i desno od baze nema nikakvih predmeta. Za efikasnost usisasavanja najbolje je da baza bude u središnjem delu doma. Baza se može pomerati, budući da usisivač po radio signalu zna gde je baza i naći će je lako i ako je pomerite. Kada već govorimo o pristupačnosti, vredi spomenuti i jednog od najvećih neprijatelja usisivača, a to su stolice. Bez obzira da li se radi o budget, best-buy ili premium modelu, potrebno je barem malo razmaknuti stolice kada je nekoliko stolica oko stola, kako bi usisivač mogao da prođe. Još bolje je okrenuti i podići stolice na sto. Ako imate vremena, idealno je da prilikom napuštanja stana podignete sve stolice i podignete sa poda sve što bi moglo da smeta usisivaču, poput papuča. Tada možete pustiti robota da usisava prilikom izlaska iz stana, ili daljinski, putem aplikacije. 

Jedna od bitnih razlika između budget i best-buy usisivača je snaga usisavanja. Usisivači iz best-buy segmenta obično su nešto jači, sa oko 50W snage prema oko 30W snage kod povoljnih modela. Međutim, povoljniji best-buy modeli često nemaju veću snagu od običnih modela, odnosno pametniji su od budget usisivača ali ne usisavaju bolje od njih. U praksi tek sa usisivačima cene preko 50.000RSD vidimo značajno povećanje usisne moći. Snaga usisavanja robotskih usisivača je daleko ispod snage ručnih usisivača, zbog čega je i dalje dobro ponekad dubinski usisati tepihe ručnim usisivače, ali kada je reč o ravnim površinama i tankim tepisima, većina usisivača će usisati oko 90% svega što je na podu.

Premium modeli

Najnapredniji usisivači poseduju spremište za otpad, više modova rada, složenije načine programiranja putem aplikacije, još precizniju detekciju predmeta, preciznije određivanje položaja u prostoru, kao i bolju integraciju sa asistentima kao što su Google Assistant ili Alexa. Primera radi, naprednijem modelu možete uputiti glasovnu komandu putem telefona da dođe u kuhinju i počisti nešto što ste upravo prosuli, i usivač će locirati nered, srediti ga i vratiti se na mesto. Cena premium modela je obično od 700 evra naviše, a osim što poseduju najnaprednije smart funkcije, ovi modeli imaju i jače baterije i najveću usisnu snagu, tako da se mogu po usisinoj moći poredtiti sa prosečnim štapnim usisivačima. 

Premium modeli su takođe tiši (oko 70db), materijali su kvalitetniji i dizajn je bolji, duže traju i lakše se popravljaju. Jedna od njihovih prednosti je to što mogu pamtiti više stanova ili više spratova jednog objekta, što je posebno važno ako živite u kući. Ponuda premium modela u Srbiji do sada je bila relativno ograničena na iRobot modele, ali polako vidimo kako na tržište stižu i drugi brendovi, pružajući kupcima više opcija prilikom kupovine. 

Kada birate između budget, best-buy i premium modela, uvek se treba odlučiti za najbolji usisivač koji možete da priuštite u tom trenutku, jer što je usisivač kompleksniji to se više isplati dugoročno. Budget modeli se najviše isplate kratkoročno jer za malo ulaganje dobijate pomoćnika koji će vas osloboditi jedne dnevne obaveze, međutim best-buy i premium modeli imaju tu prednost što obavljaju veći deo posla samostalno. Oni su takođe i efikasniji u čišćenju, jer znaju gde su i imaju složenije algoritme kretanja, tako da su bolji ako ih uključujete kada ste vi u stanu, budući da će sam proces usisavanja biti brži i nećete dugo morati da tolerišete buku usisivača. Best-buy i premium modeli takođe ređe dolaze u nezgodne situacije jer ne pokušavaju svuda da se zavuku, tako da će vam uštedeti još više vremena jednostavno jer su samostalni i jer ćete imati manje posla sa usisivačem.

Premium modeli su najisplativiji na duge staze. Zbog njihove veće snage, stan će uvek biti adekvatno usisan, neće biti problema sa zaglavljivanjem i ponavljanja usisavanje kada dođete kući, zahvaljujući glasovnim komandama moći ćete da ih koristite za kraće i specifičnije zadatke. Kada tome dodamo dug radni vek, premium modeli su dugoročno najisplativiji, jer ako kupovinu usisivača posmatramo kao dugoročnu investiciju, za oko 50 evra veću cenu na godišnjem nivou (ako pođemo od životnog veka od sedam godina), dobijate usisivač kojim ćete biti daleko zadovoljniji. Best-buy modeli su naš predlog ako ne možete da izdvojite u trenutku iznos potreban za premium model, a budget usisivače preporučujemo ako do sada niste koristili robote usisivače. U tom slučaju verovatno ćete biti veoma zadovoljni, koristićete svoj usisivač 2-3 godine i potom kupiti neki od skupljih modela, što je i najčešća progresija među kupcima, slično kao prelazak na sve veći i veći televizor. 

Prilikom kupovine budget i best-buy usisivača uvek je dobro odlučiti se za najnovije modele, jer senzori veoma brzo napreduju i često nije dobra odluka kupiti stari budget i best-buy model, čak i kada je popust značajan. Sa druge strane, kada kupujete premium modele, nabavka nekog od malo starijih modela na popustu je dobra odluka, jer tada popust od 20% znači uštedu od oko 15.000RSD, a premium modeli svakako imaju odličnu snagu usisavanja i odličnu pouzdanost, čak i kada nemaju najnovije čipove.