parne stanice mali kucni aparati

Parne stanice omogućavaju da opeglate dva puta više odeće, posteljine i drugih tkanina u odnosu na najbolje pegle na paru. Pritom, sva odeća koja je opeglana korišćenjem parnih stanica biće primetno bolje opeglana, a posao je lakši, jer nema potrebe za pritiskanjem. Tefal je jedan od vodećih proizvođača parnih stanica na svetskom tržištu, a u ovom blogu objasnićemo odlike i mogućnosti svih serija Tefal parnih stanica u našoj ponudi.

Razlika između modela je nešto što najviše interesuje kupce, budući da jedna stanica može biti četiri puta skuplja od druge i pored sličnog izgleda. Pre pregleda modela, objasnićemo na koje performanse treba obratiti pažnju prilikom kupovine, kao i šta te performanse donose u praksi.

Parna stanica je kombinacija pegle na paru i generatora pare, sa kojim je spojena kablom. Putem istog kabla pegla dobija napajanje i paru, a para se konstantno ispušta tokom peglanja. Jedna od očiglednih prednosti parne stanice u odnosu na peglu na paru je to što je sama pegla daleko lakša, budući da nema rezervoar za vodu i grejač u sebi. Parna stanica je stoga daleko bolje rešenje od pegle, pri čemu je proporcionalno oko tri puta skuplja od pegle na paru iste klase.

Naravno, to ne znači da je parna stanica potrebna svakom domaćinstvu, već je samo pitanje koliko nedeljno vremena potrošite na peglanje. Ako peglate odeću samo ujutru, direktno pred nošenje, ako ne peglate posteljinu ili veš, a posebno ako živite u domaćinstvu sa 2-3 člana, tada vam parna stanica nije preko potrebna.

Drugim rečima, ako dnevno svi članovi domaćinstva troše ne više od 20 minuta na peglanje ukupno, kvalitetna pegla na paru će vam biti dovoljna. Sa druge strane, ako svaki član domaćinstva potroši samo 5 minuta na peglanje svojih stvari dnevno, a pritom svaki drugi dan se peglaju i neke zajedničke stvari ili roditelji unapred peglaju dečiju odeću, tada će vam parna stanica već uštedeti značajno vreme. Parne stanice postižu optimalnu temperaturu za dva minuta, tako da ih možete koristiti i za jutarnje peglanje pred odlazak na posao, odnosno nije potrebno čekanje, kao što neki kupci misle.

Vredi pomenuti da je parna stanica potrebnija ako peglate tkaninu koja je već suva, dok ako peglate odeću koja je blago vlažna, odnosno još uvek je zadržala deo vlage od pranja, tada je i pegla na paru najčešće dovoljna. Međutim, to podrazumeva da veš peglate ubrzo po završetku ciklusa sušenja sa odabranom opcijom "ready for ironing", jer nije dobro da tkanina dugo stoji neopeglana nakon samo delimičnog sušenja.

parna stanica kucni aparati

Šest ključnih karakteristika parnih stanica

Šest bitnih funkcija određuje koliko će parna stanica biti efikasna, koliko će peglanje biti lako i koliko će odeća biti dobro oprana. To su pritisak, snaga u vatima, kapacitet posude, tip ploče, smart funkcije i mogućnost otklanjanja kamenca.

Najvažnija karakteristika parne stanice je pritisak koji stvara para. Zavisno od modela, prtisak varira između 3 i 7.5 bara, pri čemu je pritisak od 5 bara adekvatan za većinu situacija. Drugi način merenja pritiska je količina pare u gramima po minutu. Zavisno od konkretnog modela, parna stanica može obezbediti između 60 i 300 grama vodene pare po minuti. Sve parne stanice poseduju i steam shot opciju, koja pruža dodatnu količinu pare kada se pritisne taster za pojačavanje pare, i tada parna stanica tokom kraćeg vremena povećava količinu pare na 200 do 700 grama po minutu. Ova opcija se najčešće koristi kada se prelazi preko posebno naboranih delova odeće.

Druga karakteristika na koju treba obratiti pažnju je snaga parne stanice u vatima. Ova karakteristika je manje važna od pritiska, ali što je snaga veća, to će uređaj biti brže spreman za rad. Međutim, što je snaga veća, to je i veća potrošnja energije, odnosno račun za struju. Često naprednije stanice imaju i veću snagu, tako da ne očekujte da ćete nabaviti vrhunsku stanicu sa malom potrošnjom, ali ako se razmišljate između nekoliko modela, svakako je dobro uzeti snagu u obzir, bilo da vam je prioriter brži početak rada ili veća ušteda.

Treća ključna karakteristika je kapacitet posude. U običnu peglu na paru staje svega oko 300 mililitara vode, dok parna stanica može da primi između 1.2 i 2.2 litra vode. To u praksi znači da možete peglati više od sat bez punjenja, često i dva sata. Tank za vodu može se lako skinuti sa grejača kod svih naprednijih stanica, tako da je dopuna vode brza i laka.

Naredna karakteristika je tip grejne ploče, odnosno dela pegle koji je u kontaktu sa odećom. Generalno, keramičke pegle su bolje od čeličnih, mada ima i proizvođača koji i dalje insistiraju na metalu. Ključna prednost keramičkih pegli je to što bolje klize po odeći, a što je parna stanica skuplja obično je i keramika naprednija i pegla bolje klizi.

Smart funkcije nalazimo na naprednijim modelima parnih stanica, a njihova glavna namena je da olakšaju peglanje osobama koje nisu sigurne koja temperatura je idealna za koji tip tkanine i kada je potrebna dodatna para. Pametne pegle same određuju snagu i količinu pare korišćenjem senzora, odnosno pegla sama zna koji se tip tkanine pegla, dok je na drugim parnim stanicama mod potrebno odrediti ručno.

Finalni faktor koji određuje koliko će pegla biti efikasna je mogućnost čišćenja pegle od kamenca. Kamenac će se sakupljati sporije ako se koristi destilovana voda, ali i ako koristite vodu iz slavine, većina parnih stanica ima sisteme za upozoravanje na nagomilani kamenac i sistem za lako čišćenje kamenca. Napredni modeli imaju kertridže u kojima se skuplja kamenac, koje je samo potrebno isprazniti sa vremena na vreme.

Tefal parne stanice

Kompanije Tefal je lider na svetskom tržištu kada su parne stanice u pitanju. U ponudi brenda Tefal su parne stanice cene između 120€ i 550€, tako da svako može da pronađe model koji će odgovarati njegovim potrebama.

Najpovoljnija serija je SV6100, koju čine modeli SV6116 i SV6140. Najpovoljniji model ispušta 120g pare u minutu, uz udar pare od 260g u minutu. Pritisak je do 6 bara, a kapacitet posude 1.4l. Ne poseduje kolektor kamenca i mogućnost ispuštanja spreja pare, ali može da se koristi vertikalno (npr. na zavesama) i poseduje keramičku ploču, kao i svi Tefal modeli. Ovo je idealna serija za sve koji žele da kupe novu peglu, jer za samo nekoliko hiljada dinara više mogu dobiti kompletnu parnu stanicu.

Naredna serija je SV8000, koja uključuje modele SV8011, SV8020 i SV8062, čija je cena nešto iznad 200€. Model SV8011 po količni pare nije bitno jači od modela iz prethodne serija (120g/m, udar od 400g), ali modeli iz ove serije poseduju Durilium Airglide ploču od kombinacije keramike i metala. Kapacitet rezervoara je 1.8l, a ovaj model poseduje i kolektor kamenca, tako da je best-buy za kupce kojima nije potreban veliki pritisak pare.

tefal parna stanica

Srednju klasu u okviru Tefal ponude čini GV9200 serija. Parne stanice iz ove serije imaju pritisak od preko 7 bara, kontinuirani ispust pare od oko 140g u minutu, uz udare pare od preko 500g. Parne stanice sa GV oznakom poseduju i napredne funkcije, poput Eco moda, zaštite od kapanja, indikator pojave kamenca i sistem zaključavanja.

Pri vrhu ponude je GV9600 serija, koja uključuje model GV9620. Ovu parnu stanicu odlikuje odličan dizajn, a pritisak iznosi 180g u minutu, uz udar od 650g u minutu. Budući da je reč o premium modelu, cene oko 450€, parna stanica je i primetno tiša, a kapacitet posude povećan je na 1.9l .

Najbolji modeli Tefal parnih stanica su oni iz GV9800 serije, čija je cena nešto ispod 550€. Ponovo je reč o uređaju izuzetnog dizajna, a jedna od interesantnih odlika ove serije je LED osvetljenje, koje pomaže da vidite neravnine na odeći tačno ispred vrha pegle. Tu je i veliki broj modova, a pritisak koji stanica stvara je čak 9 bara, što omogućava udare i do 750g pare u minutu.

Za koju god parnu stanicu da se odlučite, sa Tefal parnim stanicma ne možete da pogrešite, pri čemu savetujemo kombinovanje parne stanice sa specijalnim daskama za peglanje, koje omogućavaju da parne stanice postignu još bolje rezultate. Cena takvih dasaka je oko 100 evra, ali sa njima je peglanje daleko lakše jer su šire od običnih modela, imaju snažnije postolje i predviđenu poziciju za parnu stanicu, kako stanica ne bi stajala na podu. Specijalnu dasku ne morate odmah nabaviti, ali ona je od velike koristi ako ćete često koristiti parnu stanicu.