roštilj

Često nas kupci koji opremaju kuhinju ili prijatelji i kolege sa kojima razgovaramo o kućnim aparatima pitaju: Koji aparat za pripremu hrane koji već nemam preporučujete da nabavim? Iako smo ponekad u iskušenju da preporučimo mini pekaru, naš prvi izbor je električni roštilj. U nastavku teskta objasnićemo zašto smatramo da je ovaj izuzetno koristan i pružiti nekoliko saveta za kupovinu. 

Popularnost roštilja u našoj zemlji odražava se u isto vreme i pozitivno i negativno na želju kupaca da nabave električni roštilj. Sa jedne strane, svaki uređaj koji može da pripremi roštilj je vredan pažnje, ali sa druge strane većina kupaca smatra da električni roštilj ne može da se meri sa roštiljem na ugalj. To je donekle tačno, ali kupci nisu upoznati sa mnogim prednostima električnih roštilja, zbog kojih je električni roštilj suštinski bolji. 

U praksi se pokazalo da domaći kupci nabavljaju ili planiraju da nabave električni roštilj najčešće iz sledeća tri razloga:

  • Vole roštilj i vole da spremaju roštilj, imaju i dvorište, ali nisu vešti sa roštiljem na ugalj/drvo,
  • Nemaju dvorište i žele način da spremaju roštilju u zatvorenom ili na terasi,
  • Umeju da spremaju roštilj na uglju i imaju dvorište, ali žele da koriste električni roštilj zbog brzine i za manje količine mesa.

Ova tri razloga su potpuno logična i dobra, i svako ko kupi električni roštilj jer tako razmišlja biće zadovoljan svojim izborom. Električni roštilj je zaista lakši za korišćenje od roštilja na ugalj, i praktično je nemoguće pogrešiti prilikom pečenja. Nema dima, tako da se može koristiti i u kuhinji, mada je zbog mirisa ponekad bolje koristiti ga na terasi. Takođe, kada je u pitanju ulaganje vremena i potrošnja struje, to je ubedljivo najbolji način za pripremu brzog obroka, pa makar pekli samo za jednu osobu. 

meso na elektricnom rostilju

Naravno, ne bi bilo fer ako bismo u ovom blogu ignorisali pitanje kolika je tačno razlika između ukusa mesa pripremljenog na klasičnom roštilju i mesa pripremljenog na električnom roštilju. Razlog za dobar ukus mesa na bilo kom roštilju je visoka temperatura tokom reletivno kratkog vremena, uz direktan kontakt, što omogućava da se formira hrskava, karamelizovana kora, a da pritiom unutrašnjost ostane sočna. U tom smislu električni roštilj i roštilj na ugalj su potpuno ravnopravni, a ako pamtite lošiji ukus električnog roštilja iz nekog restorana ili fast-food-a, to je zato što su korišćeni stari električni roštilji koji su po perfrormansama i materijalima daleko iza današnjih modela. Takođe, fast-food lokali koji koriste električne roštilje su obično oni koji nemaju veliki promet, te im se ne isplati da održavaju temeperaturu roštilja na ugalj, a upravo takvi lokali često će imati lošije meso ili meso koje nije sveže, a mušterije će onda za lošiji ukus okriviti električni roštilj. 

Sa druge strane, istina je da drvo ili ugalj koji gore daju miris i aromu mesu koju električni roštilj ne može da pruži, međutim to ne znači bitnu razliku u ukusu. Takođe, meso koje pripremate na električnom roštilju možete pre pripreme začiniti, i na taj način mu dati dodatnu aromu. Na primer, kada isprobate razna podešavanja i tipove mesa, možete odlučiti da probate i pečenje sa par kapi maslinovog ili drugog ulja utrljanog na meso (nikako na metal).

Velike mogućnosti električnih roštilja

Međutim, električni roštilj je mnogo više od adekvatne zamene za roštilj na ugalj. Savremeni električni roštilji detektuju težinu i površinu hrane koja je postavljena na njega, a kada zatim korisnik preko selektora programa unese koji je tip hrane u pitanju (mleveno meso, šnicla, piletina, povrće, sendvič, itd), roštilj na osnovu tih podataka tačno određuje vreme pečenja. Pritom, kod naprednijih modela korisnik bira i nivo pečenja, npr. "medium rare", ili "well done", tako da sve što se od korisnika očekuje jeste da stavi meso, a uređaj će se sam ugasiti kada program bude završen. Nema više šanse da vam meso zagori ili da bude živo, jer programi su veoma precizni i ne mogu da pogreše, sem ako je meso koje ste stavili previše tanko, previše debelo, ili ako ste stavili komade različitih debljina. 

elektricni rostilj blog mka

Roštilj na struju može da se koristi na nekoliko različitih načina. Najpopularniji tip, koji peče obostrano, može da se zatvori do ugla od 40° i tako koristi kao peć za picu, ili da se otvori do 180° i koristi za pečenje veće količine komada različite debljine, kao klasičan roštilj. Neki modeli stižu i sa posudom koja se postavlja između gornjeg i donjeg dela, čime se dobija potpuno funkcionalmna rerna. 

Električni roštilj vam pruža zdrav način da uživate u mesu

Verovatno znate da je roštilj na ćumur izuzetno nezdrava hrana, budući da je utvrđena direknta veza između konzumacije roštilja na ćumur i raka debelog creva. Čak i da roštilj na struju nije lakši za korišćenje, da ne priprema brže hranu i da ne nudi pregršt dodatnih opcija, sama činjenica da ne nosi ovaj ogroman rizik sa sobom bio bi već dovoljan razlog da pređete sa roštilja na ćumur na električni roštilj. Srećom, sve je više lokala koji pripremaju burgere na električnim roštiljima, međutim i dalje je preko 90% roštilja koji se konzumira u Srbiji pripremljen na roštilju na ugalj. Korišćenjem roštilja na struju pomažete i drugima da naprave taj iskorak, i učinićete nešto dobro ne samo za sebe već i za druge. 

Osim što korišćenje električnog roštilj ne prate rizici koji prate klasičan roštilj, hrana pripremljena na električnom roštilju je i zdravija od iste hrane pripremljene na druge načine. Razlog je u smanjenoj količini masti, jer na električnom roštilju veći deo masti izlazi iz mesa, dok kada se meso priprema u tiganju ili u rerni, ono se prži ili peče u svojoj masti i zadržava najveći deo masnoća. Prilikom kupovine električnog roštilja, najbolje je kupiti model koji ima sistem za odvođenje masti ili model kod koga je moguće dokupiti dodatak za odvođenje masti. Taj dodatak posebno je koristan kada se spremaju svinjetina i meleveno meso, i kada se spremaju veće količine, a količina masti koja će izaći iz mesa će vas definitivno iznenaditi.  

Snaga i ekonomičnost

Čak i kupci koji imaju iskustva sa električnim roštiljima često ne znaju da je električni roštilj jedan od najštedljivijih načina za pripremu hrane. Budući da brzo postiže visoku temperaturu, direktno prenosi toplotu na hranu, ima minimalno rasipanje toplote i kraće radi, električni roštilj je ekonomičniji od šporeta i od rerne. 

tunjevina na rostilju

Što je snaga roštilja veća, to ćete roštiljem biti zadovoljniji, i to će roštilj biti skuplji. Međutim, 2000W je uglavnom dovoljno za većinu tipova mesa i načina pripreme, pri čemu ćete već sa 2500W biti sasvim sigurni. Iako na tržištu ima i roštilja snage preko 4000W, za vaš prvi roštilj sigurno vam neće trebati takav model, a verovatno ni kasnije, osim ako ne otvarate fast-food. Roštilji snage ispod 1200W nisu dovoljni za većinu recepata, te iako možete ispeći meso i na njima, oni su pogodniji za povrće. U praksi ćete za većinu recepata koristiti temperaturu između 160°C i 190°C, ali sa savremenim roštiljima nije ni potrebno pratiti temperaturu, jer uređaj sam određuje potrebnu snagu.

Lako održavanje

Ako već posedujete toster i znate da čišćenje nije baš lako, pa stoga mislite da će električni roštilj predstavljati još veću muku, moramo vam reći da grešite. Mnogi savremeni električni roštilji poseduju ploče koje se skidaju i mogu se prati u mašini za sudove, tako da nećete morate da ih stružete. Takođe, električni roštilji poseduju premaze protiv lepljenja hrane koji su daleko efikasniji od premaza na tosterima, tako da sve što se zalepi otpada već na mali dodir drvenom kašikom, odnosno nema šanse da ćete izgrebati roštilj pokušavajući da skinete zelepljene komade hrane. 

Manji ili veći model električnog roštilja?

Ovo pitanje deluje jednostavno, ali to je zapravo jedino pitanje o kome morate dobro razmisliti pre kupovine i razmotriti koja vam je opcija bolja. Veći roštilji su skuplji, zauzimaju više prostora, a kada je snaga velika, možete imati problem i sa strujom. Jedna monofazna utičnica može teoretski da isporuči 3.5kW, ali ako su instalacije malo starije, na primer ako nosite roštilj na selo, čak i roštilj snage 2.5kW može raditi neujednačeno ili čak napraviti problem. Tako, možemo reći da su roštilji snage 2-2.5kW najsigurniji izbor. 

Ako cena i snaga nisu problem, tada treba odlučiti da li vam više odgovaraju modeli velike površine bez gornjeg grejača ili modeli srednje velike površine sa gornjim grejačem. Modeli sa dva grejača su efikasniji i lakši za korišćenje, pri čemu čak i jednako brzo spremaju hranu kao veliki modeli sa bez gornjeg grejača, jer se hrana brže sprema. Prednost modela sa jednim, donjim grejačem, leži u tome što možete istovremeno pripremati različite namirnice i meso različite vrste i debljine. Takvi modeli su po načinu korišćenja daleko sličniji roštiljima na ćumur, jer morate sami proceniti temperaturu i kada je vreme da se svaki komad okrene i skine sa roštilja. Možemo zaključiti da oba tipa imaju svoje prednosti, i da samo od načina korišćenja zavisi koji je bolji za vas. 

Ako želite model sa dva grejača jer su takvi modeli najčešće pametniji i lakši za korišćenje, a takođe štedljiviji i brži, ostaje da odaberete manji ili veći model. Najčešće je bolji izbor kupiti model sa više opcija i modova rada manje veličine nego veći, jednostavniji model, posebno ako ćete roštilj češće koristiti u domu, da pripremite jelo za 2-4 osobe, nego što ćete praviti obroke za veće društvo. Međutim, kao što smo pomenuli, kada kupujete manje modele, obratite pažnju na snagu, jer modeli slabiji od 1200W nisu pogodni za sve vrste mesa, a najbolje je ako možete da kupite model snage oko 2000W.